Információk

Carlo Goldoni: A hazug

„A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát“- szól a bölcs mondás. Ez vonatkozik Lelio-ra – a darab főszereplője – is, de mielőtt ez bekövetkezne, azért becsületes versenyt fut a sánta kutyával. Már amennyiben becsületesnek mondhatjuk azt, aki tényleg minden egyes mondatával egy új mesét, egy új variációs valóságot hoz létre. A fantáziája mindenképp elismerő nála. Jelenlétével a velencei lakósok között némi izgalmat csempész a mindennapokba. A darab „tanmese felnőtteknek” is mondható.

Bulavčiak Teodor: Falunap

Az előadás egy képzeletbeli, elmaradott falu lakósainak a mindennapi életét mutatja be. Ebben a zárt közösségben egyszerű emberek élnek, mint például a plébános úr nagyot halló házvezetőnője, a takarítónő, az ezermester, a birkapásztor és nem utolsó sorban együgyű emberek is…
A technika vívmánya csak egyes embereknek adatot meg, mint a polgármesternek, vállalkozónak, a falu orvosának a világot járó prímásnak…..

A történet azzal kezdődik, hogy a falu elöljárósága meg szeretné szervezni a faluban az első „FALUNAPOT“, mivel máshol már tartják ezt a rendezvényt és náluk még nem. A polgármester ezen a falugyűlésen, többek között meglepetésvendéget is ígér még a falunapi rendezvényre, amit a falu szülöttje a rég nem látott vállalkozó, Persze István úr szponzorálna meg.
Az egész falu nagy várakozásban él. Mindenhol az első „FALUNAP” a téma. Beszélnek róla többek között az orvosi rendelőben,
A községi hivatalban a postán, a kocsmában…
A NAGY NAP jól kezdődik, viszont a nap végére semmi sem úgy alakul, ahogy azt a falu lakósai elvárták volna…
Szerző – társulatunk tagja- Teodor Bulavčiak, a darab megírásához saját élményekből, hallott viccekből is merített ihletet. Az abszurd és időszerű humor hűen tükrözi a darab mondanivalóját. Műben, egyes emberek tájszólással is beszélnek. Mivel a komédia több szereplőre íródott, a színjátszó csoport egyes szereplői több szerepben is bemutatkoznak.

 

 

Műszaki feltételek:

FALUNAP c. abszurd zenés falusi komédiához és a Goldoni: A HAZUG c. vígjátékhoz

 

Színpad méretek: minimum 5,5 m. széles 3,5 m mélység

Beépítési idő: 1 – 1,5 ó

Lebontási idő: max.:35 perc

Az előadás ideje: 2 óra 10 perc /10 perc szünet/ – FALUNAP

2 óra /10 perc szünet/ – A HAZUG